Viking of Norway AS

Fårskötsel är sedan hundratals år den viktigaste näringen i Rogaland fylke i Norge. Detta område har den tätaste förekomsten av får i hela landet. På hösten drivs tusentals får ned från fjället efter sommarbetet där. Detta har blivit en stor turistattraktion.

Fårskötseln och vattenkraften utgjorde grunden till att Rogalands Textil startade på 1870-talet. Fårbonden levererade ull till spinnerierna och fick som betalning tillbaks ull, ullgarn, vävda mattor eller kontanter. Av ullen spann fårägaren eget garn och tillverkade mattor, plädar och andra produkter som såldes. Detta system praktiserades ända fram till 1980-talet. Rogaland-området hade sina textila glansdagar i början på 1900-talet med ca 14 spinnerier och 25 stickfabriker.

Med utgång från denna bakgrundshistoria startade Viking of Norway AS sin verksamhet i januari 2007. Företaget har sin verksamhet i Oltedal i traditionsrika, ändamålsenliga lokaler från 1908. Även nu värnar företaget om naturmaterial i sina produkter och är en av Norges största leverantörer av garn och färdigstickade varor till garnfackhandeln i Norge och Sverige.